Het belang van een regelmatige vachtverzorging

Trimsalon Oosterhout

 

 

 

 

 

De meeste hondenrassen hoeven niet in een salon te worden geschoren of verzorgd – maar een regelmatige vachtverzorging wordt voor alle rassen aanbevolen.

Het is interessant dat de langharige retrievers (Loralites, Amerikaanse Water Spaniels, Kerry Blue Terriers, Dwergschnauzers, Welsh Corgis, Dwergpoedels en Clumber Spaniels) de neiging hebben meer te verharen dan andere rassen, en als ze niet geborsteld of verzorgd worden, is de kans groot dat ze gaan vervilten.

De meeste honden zouden opgelucht zijn als hun oren eens per week werden gereinigd, en dit kan thuis worden gedaan of tegen betaling door een bezoek te brengen aan een trimsalon voor huisdieren. Het is verbazingwekkend hoeveel eigenaren zich niet bewust zijn van het belang van het regelmatig schoonmaken van de oren van hun hond, en het feit dat het mogelijk het leven van de hond kan redden. Oormijt kan oorontsteking veroorzaken, en het regelmatig schoonmaken van de oren kan ook dit voorkomen.

De meeste mensen zijn verbaasd te horen dat verzorging ook als gedragstherapie kan worden gebruikt.

Hoe? Welnu, trimmen in deze zin is niet alleen nuttig voor het gezonde uiterlijk van de hond, maar ook voor de honden in ons huis.

Er is ons vaak verteld dat de manier waarop een hond wordt verzorgd even belangrijk is als hoe hij zich gedraagt. Je kunt je wel verstrikken in de warrige vacht van een buitenhond, maar hoe zit het met je kleine huisvriend? Is hij iets minder veilig of is hij gewoon interessanter dan dat? Als u voor uw hond zorgt, zult u zijn gezondheid en zijn gedrag zien verbeteren. U zult hem meer gaan waarderen, en u zult minder te verduren hebben.

Honden zijn net als mensen als ze ouder worden. Ze vertragen in veel opzichten, net als hun levensstijl. Hun gewrichten kunnen stijver worden; ze kunnen minder actief worden wat kan leiden tot gewichtstoename. Hetzelfde kan gezegd worden van haaruitval. De gouden jaren kunnen veranderen in grijze jaren voor uw hond als ze meer grijze haren krijgen en u het opmerkelijker vindt om begroet te worden door een golden retriever met een zachte pluizige vacht.

De verzorging van de vacht van uw hond vergt enige toewijding, afhankelijk van het ras. Naarmate uw hond ouder wordt en zich ontwikkelt, zult u merken dat hij of zij minder actief en speels wordt. U kunt dit inkorten en uw hond bijhouden, of als u dat wilt, kunt u bijdragen aan een langere levensduur en hem gezond en tot ver in zijn gouden jaren houden.

Er zijn drie basistypen vachten: normaal, mat en gekruld. Normaal haar is het haar dat direct op de huid van de hond wordt gelegd en is het meest voorkomende type. Het is vrij elastisch en het haar ligt dicht – zo niet op de huid van de hond, dan toch op de voetzolen en rond de bek. Het haar dient om de hond en zijn omgeving te isoleren. Als een hond een havermoutbad nodig heeft of verzorgd moet worden, is het goed om het haar op de poten en rond de bek en de oren te hebben.

Ook mat haar is heel normaal bij jongere honden en hoewel het er misschien niet aantrekkelijk uitziet, is het wel een feit. Gematteerd haar kan niet worden gezien of verwijderd en als het niet wordt behandeld, zal het donkerder worden en geleidelijk erger worden. Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat uw hond meer van dit en haarverlies heeft. Gematteerd haar kan indien nodig met een schaar worden bijgeknipt. Het haar rond de ogen kan met een schaar worden bijgeknipt om ze beter zichtbaar te maken en om irritatie te voorkomen.

Als uw hond krullend haar heeft, vraagt u zich misschien af wat de termen ‘krullend’ en ‘krullend blond’ betekenen. Het haar als krullend omschrijven is alleen mogelijk als het haar goed verzorgd en schoon gehouden wordt en kort genoeg geknipt is om niet te klitten. Sommige mensen noemen hun hond bijvoorbeeld krullend, maar die term is eigenlijk niet juist. De term betekent dat het haar grover en zachter is. Gematteerd haar mag niet worden verward met krullend haar. Het is grover en niet zo zacht.

U zult merken dat krullend haar bij een hond niet noodzakelijk zacht haar betekent. Het soort haar op de kop van een hond wordt Stripery genoemd en daarom staan ze vaak bekend als Schnauzerhonden. Ze hebben een dichte en zachte middellange lengte haar en zijn gesplitst in het midden van de rug. Het heeft een borstelige look met de topknots op de rug. De oren en het gezicht hebben langer haar en zijn bedekt met langer haar. De benen en het achterhoofd hebben nog langere haren. Het krullende haar dat van de bovenkant van de rug naar beneden valt, is langer en grover op de poten en de staart, terwijl het krullende haar op de oren, de punten van het hoofd en de rug zachter en fijner is.

lees meer:

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.